CALL 01780 239133 / 01733 512220

Blog

Industrial Style House

Fraher Architects has refurbished a terraced house in London’s King’s Cross, adding a rear extension clad in perforated black metal, and a metalwork staircase.

By introducing a new staircase that ascends through the centre of the house, the architects have created an enhanced connection and better cohesion across all floors of the building.

Additional voids above the kitchen allow daylight to flood into the space, creating a visual connection with the living space above.

The position of the original stair had caused the existing lower-ground floor to feel disconnected from the rest of the living spaces. The new staircase, encased in slim black bars, provides a dedicated circulation route that allows views across the floors and between different levels.

The reconfigured lower-ground floor now houses a kitchen and dining area that extends out towards the rear garden. Spaces at the front of the building that once contained coal vaults were converted into a shower room and utility room.

Throughout the old and new spaces, the architects applied a consistent material palette of robust, dark materials that is softened by the extensive use of light-ash joinery and flooring.
The single-storey rear extension is clad in finely perforated metal panels that give the surfaces a textural quality. The metal is interrupted by a pivoting glazed door and a window that wraps up and over the extension.

The extension’s roof light adjoins another vertical window in the rear of the brick outrigger on the upper ground-floor, permitting views towards the garden from both levels.